Monday, August 30, 2010

contoh Jawapan format PMR baharu

Alhamdulillah kita teruskan perbincangan dengan melihat contoh jawapan pelajar untuk kertas bahasa arab PMR format baharu 2010 . Pertama pastikan semua calon faham arahan soalan dengan baik.

Arahan soalan satu bahagian A berbunyi ; isikan tempat kosong dengan memilih jawapan dari pilihan yang disediakan. Jadi jawapan calon mesti dengan mengisi tempat kosong yang disediakan bukan sekadar membulatkan atau menggariskan pilihan jawapan yang tersedia. soalan ini amat mencabar kerana merangkumi semua tajuk tatabahasa yang terkandung dalam sukatan pelajaran samada dipelajari oleh calon atau sebaliknya. Kegagalan guru memberi pehamanan yang baik dan menyeluruh akan menggagalkan calon menjawab dengan baik. Inilah antara cabaran guru sebab yang dah diajar berulangkali pun kekadang masih tidak difahami dengan jelas oleh calon.


Keduanya ; sebelum menjawab pastikan calon telah membuat pilihan yang tepat antara soalan satu dan dua. Walaupun bentuk soalan sama tapi aras kesukaran pastinya berbeza mengikut keupayaan calon. Oleh itu pastikan calon menjawab saoalan yang difikirkan lebih senang pada dirinya.Ketiga ; sebalum menjawab calon hendaklah mengambil masa utk memerhati dan menilai soalan dengan baik. sedikit kekeliruan akan menyebabkan pemotongan markah tanpa rundingan. sebaiknya tandakan sebarang klu jawapan yang sesuai bagi memudahkan calon membuat semakan kelak.


Soalan bahagian B ustaz kira tidak kurang cabarannya kerana ia memerlukan kemahiran calon mengaplikasi dan mengubah bentuk soalan yang diberi berdasarkan soalan yang disediakan.


keupayaan calon menguasai tasrif 14 dalam feel madhi dan mudhori' serta feel amr akan membantu calon menjawab soalan ini dengan baik.


Nantikan huraian lanjut dalam siri akan datang . Selamat berpuasa .. teruskan usaha memburu kejayaan ,

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails