Friday, September 14, 2012

biarlah cakna meskipun benda kecil

Alhamdulillah dengan izin Allah masih berkesempatan untuk mencoretkan sesuatu disini. Moga ia memberi manfaat buat semua yang menatapnya. esok anak2 SMS Banting balik ke kampung atau rumah sempena sambutan Hari Malaysia hingga Isnin. Peluang bersama ibubapa hargailah sepenuhnya dengan berbakti dan gembirakan hati mereka  kerana belum pasti esok masih ada untuk kita semua.

Perihal cakna atau ambil berat dengan perkara2 kecil memang selalu kita dengar cuma kita sendiri prihatin, ambil kisah atau sebaliknya. Berapa ramai antara  kita tak hiraukan keselamatan, keselesaan, kebajikan orang lain kerana kita beranggapkan sesuatu perkara itu biasa2 je atau tak apa  kecik jer ... tapi pernahkah kita dengar atau terlihat kejadian sebuah pesawat boing yang membawa penumpang seramai 340 orang terhempas dan mengorbankan nyawa semua penumpang hanya berpunca dari kealpaan kecil ketika proses penyelenggaraan pesawat iaitu tidak mengetatkan salah satu skru dengan sempurna?

inilah selalu kita pesan pada semua anak2 di asrama.. ambil berat, ambil kisah biarpun hanya perkara ecil. elak budaya tak apa atau biarlah kerana semuanya boleh mengakibatkan insiden yang buruk atau dahsyat jika tidak berhati-hati.

Amat menghormati insan yang berilmu dan berkemahiran biar apa jua taraf dan darjatnya kerana apa yang Allah lihat dari kita hanya lah TAQWAMinggu ni bersama bersama seorang wak..kami bergegas ke asrama untuk menyelenggara tandas tersumbat. Akibat  sikap tak apa ... satu asrama berdepan bau busuk dan meloyakan kerana najis bertaburan dalam bilik air akibat saluran najis  yang tersumbat . Sapa sanggup bersihkan?????  Form 1 atau F2 @ F4? semuanya pasti melarikan diri bila disuruh. Hampir pasti tak ada sapa yang sanggup!!  Tu yang ustaz selalu kata pesan dan ingatkan...usah sombong dengan sedikit kurniaan allah pada kita baik berupa harta benda, kehebatan diri, keturunan atau apa saja kerana "tiba saatnya"  kita pasti mengharap mereka yang kekadang kita fikir "tiada apa2"  .  Usah pandang rendah pada makcik dan pakcik cleaner ! pada tukang masak!  Mereka inilah tulang belakang kejayaan ita di asrama penuh ini.

Insan yang sering kali dipandang rendah manusia kekadang dialah hamba paling mulia disisi Allah...  kerana apa? kerana keilmuan2 kepakaran  dan keikhlasan amal nya


Bersama kita bangunkan jiwa dan rohani kita dengan KETAQWAAN agar kelak kita dipandang mulia oleh segala makhluk baik yang di bumi mahu pun di langit sana

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails